Saturday, September 1, 2007

DVD: Sixteen Candles (1984)

John Hughes, ansvarig manusförfattare för filmserierna om Ett päron till farsa, Home Alone och Beethoven, är nog ändå mest berömd som expert på att skriva träffsäker tonårskomik. Sixteen Candles handlar om att ta steget till tonårens mitt, att fylla 16 men fysiskt och psykiskt fortfarande vara 15. Det är en film som är precis vad den utger sig för att vara: en romantisk tonårskomedi med hjärtat på rätta stället.

Huvudpersonen, Samantha (Molly Ringwald), är söt, charmig och hopplöst vilse i tillvaron. Det är hon som fyller sexton, men storasysterns stundande bröllop tar upp familjens uppmärksamhet och födelsedagen glöms bort. Samma dag blir hon också förälskad i den två år äldre snyggingen Jake Ryan (Michael Schoeffling). Hon konstaterar sorgmodigt att han förmodligen inte ens har en aning om vem hon är. Livet är tufft när man är tonåring och hennes sextonde födelsedag blir en miserabel historia.

När man befinner sig på botten kan det bara bli bättre och mycket riktigt börjar saker att hända. Jake ser henne, en galen kines dyker upp och Farmer Ted (Anthony Michael Hall), en av nördarna, uppvaktar henne allt intensivare. Kan det möjligen vara så att Samanthas liv är på väg in i en ny fas?

Sixteen Candles följer tonårskomedins mall, eller så är det filmen som är mallen. Huvudkaraktären är egentligen minst lika snygg som alla snyggningar, men hon har inte riktigt samma självförtroende. Hennes bästa kompis är expert på att ge henne goda råd och hennes lillebror är expert på att retas. Skolans snyggaste kille är rik, råsnygg, kör porsche och har stadigt sällskap med skolans kvinnliga bombnedslag, den storbystade blondinen som lustigt nog alltid fanns med under 1980-talets glansperiod...

Ett mycket roande inslag är hur nördbeskrivningarna tar sig så absurda uttryck och träffar så långt ifrån verkligheten att det blir hur kul som helst. För inte tusan springer väl gymnasiekillar omkring och pratar i walkie-talkies med pannlampor på huvudet? I vilket fall, håll gärna utkik efter en ung John Cusack i en av pannlampsrollerna.

Humorn rör sig oftast i ett puttrande smålustigt landskap. Det är lika stor sannolikhet att ett skämt lyckas som att det misslyckas. Och man kan störa sig på vissa saker, såsom en föräldrafri fest som naturligtvis spårar ur i vildsint förstörelse. Annars är tidskänslan en stor del av behållningen. Hår, kläder och musik andas 1980-tal deluxe.

Detsamma gäller ikonen Molly Ringwald som har utstrålning, karisma och rätt ålder. Ja, visst är det härligt att hon faktiskt är precis lika gammal som den karaktär hon spelar. Det ger filmen extra trovärdighet jämfört med när en 24-årig Tara Reid leker 17-åring i American Pie. Sixteen Candles är en milstolpe i tonårskomedins historia, men kanske inte en film som alla kommer att tycka om. Den som klarar sig igenom den helskinnad har dock att se fram emot ett helt fantastiskt överdrivet och överlyckligt slut som är kärleksromantisk kitsch i världsklass. Betyg: 6.

No comments: