Friday, November 9, 2007

DVD: Turistas (2006)

Idén är bra, om än inte ny. Alla känner någon som känner någon som har åkt jorden runt med en ryggsäck på ryggen. Upplevelsen är så pass kulturellt etablerad att en rysare som utnyttjar fenomenet borde kunna ha stora förutsättningar att få fäste i den breda massan. Att den inte riktigt lyckades med det beror dels på att filmen inte är tillräckligt bra, dels att den inte är tillräckligt obehaglig i jämförelse med en tortyrrulle som Hostel.

I Hostel var det Östeuropa som var spelplatsen. I John Stockwells Turistas är det Brasilien som besöks och den brasilianska landsbygdsbefolkningen som får utgöra måltavla för manusförfattarens föga innovativa fördomar.

Vi har sex unga människor som alla är ute på ”den stora resan”. Det är sex ytliga, västerländska karaktärer fördelade på tre tjejer och tre killar. Samtliga är mycket välskapta: tjejerna slanka, söta och långbenta; killarna präktiga, muskulösa och gängliga. Några är mer sympatiska än andra, vilket ger vissa ledtrådar om eventuell överlevnadsfrekvens.

Efter en bussolycka lockas de unga människorna till en okänd strand, ett veritabelt paradis. Ett telefonsamtal rings. En ond man svarar och får besked om att det nu finns lämpliga offer. En festkväll i paradiset förbyts mot en mardröm när de vaknar. Alla människor är borta, deras bagage och identitetshandlingar har blivit stulna och någon ska försöka locka in dem i en fruktansvärd fälla…

I en timme är Turistas bra. Många scener är skrämmande och regissör Stockwell har bra koll på sitt hantverk. Specialeffekterna, fotot och musiken ger en visuellt behaglig färd in i djungeln. Det finns även några undervattensscener som är tekniskt briljanta. Att behöva simma en lång sträcka genom okänt vatten upplevs garanterat som olustigt av de allra flesta.

Sista halvtimmen är dock väldigt händelserik och den stora massan av händelser förmår inte regissören reda ut för sin publik. Klippningen förvandlas till ett kaostekniskt laboratorium där man plötsligt inte vet vem som jagar vem eller varför. Överblicken försvinner och utan den blir ganska mycket meningslöst.

Dessutom infinner sig flera konstigheter i berättandet. Det blir ett par underliga sammanträffanden för mycket och karaktärerna kan inte låta bli att fatta några riktigt idiotiska beslut som leder fram till spännande men onödigt arrangerade situationer. Och när det sker börjar man plötsligt haka upp sig på diverse logiska luckor och plötsligt har filmen rasat två steg på betygsskalan. Turistas är okej underhållning för en sen kväll med gänget, men risken är stor att den bleknar vid sidan om andra, mer brutala filmer i genren. Betyg: 4.

No comments: